Zal een tekort aan chips leiden tot een mogelijk handelsconflict tussen de VS en China?


Een mogelijk handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China brouwt nu de Biden-regering de mogelijkheid afweegt om de uitvoer van spaanmiddelen naar Chinese fabrieken die geavanceerde state-of-the-art chips maken, zowel voor civiel als militair gebruik, te verbieden of te beperken.

Het Amerikaanse Ministerie van Handel bespreekt actief deze mogelijkheid van een verbod op chips van 14 nanometerknooppunten en kleinere tot grote fabrieken, hoewel kleinere fabrieken die minder geavanceerde halfgeleiders maken, moeten worden vrijgesteld.

De VS zijn goed voor 45% tot 50% van de wereldwijde facturering in halfgeleiderchips, hoewel de productie is verschoven naar Azië, met name Taiwan en Korea, die samen goed zijn voor 83% van de wereldwijde processorchipproductie en 70% van de geheugenchipoutput.

Verder hoopt de Biden-regering haar bondgenoten te kunnen overhalen om China de toegang tot geavanceerde technologieën met tweeërlei gebruik te ontzeggen. China heeft gereageerd op de ontwikkeling noemde het een ” technologische blokkade.”

Een woordvoerder van de Chinese ambassade in Washington, Liu Pengyu, zei tegen Reuters: “door herhaaldelijk te proberen economische en handelsvraagstukken te politiseren, bewapenen en ideologiseren en technologische blokkade en ontkoppeling uit te oefenen tegen andere landen, zouden de VS andere landen alleen maar herinneren aan de risico’ s van technologische afhankelijkheid van de VS en hen ertoe aanzetten snel onafhankelijk en zelfredzaam te worden in wetenschap en technologie.”

Make in US campagne?

Een andere uitloper van de controverse is om aan te dringen op chipmaking binnen de VS. Minister van handel Gina Raimondo getuigde voor het Congres op 27 juni om $52 miljard aan financiering voor chipmakers goed te keuren om de activiteiten binnen uit te breiden.

Als “deze Chips Act is niet aangenomen door het Congres, deze bedrijven zullen niet wachten en ze zullen uitbreiden in andere landen,” waarschuwde ze in een interview op CNBC.

Taiwan GlobalWafers heeft al plannen aangekondigd om een fabriek van $5 miljard te bouwen in Sherman, Texas om de silicium wafers te produceren die nodig zijn voor het maken van chips, na een mislukte Europese investering.

Een andere chipmaker, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), die aan Apple levert, begon vorig jaar met de bouw van een fabriek in Arizona ter waarde van $12 miljard.

Zoals veel voorspellingen voorspellen het tekort aan chips door te gaan tot 2022 en in 2023, verschillende Amerikaanse tech reuzen zijn op te zetten halfgeleiderchip planten.

Intel is van plan om $20 miljard uit te geven om twee nieuwe fabrieken in Arizona te bouwen, en TSMC is van plan om $28 miljard uit te geven om de capaciteit te verhogen. Texas Instruments is van plan om maar liefst vier nieuwe halfgeleiderfabrieken in Texas te bouwen met een geschat budget van $30 miljard in de komende drie jaar.

De versterkte investeringen in de halfgeleidersector voorspellen niet veel goeds als een vervreemd China zich tot lokale sourcing wendt en zijn eigen technologie ontwikkelt om de beperkingen van de Biden-administratie te ontwijken, beweren sommige secor-specifieke experts.

“Amerika staat op het punt de chipcompetitie te verliezen”, waarschuwde international relations-geleerde Graham Allison en voormalig CEO van Google Eric Schmidt in een column gepubliceerd in Wall Street Journal.

“Als Beijing duurzame voordelen ontwikkelt in de toeleveringsketen van halfgeleiders, zal het doorbraken in fundamentele technologieën genereren die de VS niet kunnen evenaren,” schreven ze.