PTSS treft meer dan alleen Gevechtsartsen


Posttraumatische stressstoornis (PTSS) kan de meest onbegrepen vorm van psychische aandoening.

Veel mensen associëren het met oorlogsveteranen die terugkomen uit een oorlog.

Na getuige te zijn en het ervaren van verschrikkelijke dingen, ze zijn gevoelig voor flashbacks en hebben moeite met het leven gezond leven.

 

Dat is een groep die soms PTSS ervaart, maar er zijn anderen. De waarheid is, iedereen kan er last van hebben.

Wat Het Is
PTSS treedt op wanneer een persoon een of meer tragische gebeurtenissen in zijn leven heeft ervaren.

Deze gebeurtenissen omvatten vaak die ervaren in oorlog of door politieagenten of andere first responders. Andere gebeurtenissen kunnen echter PTSS veroorzaken.

Betrokken zijn bij een ongeval of brand, onverwacht een geliefde verliezen of als kind misbruikt worden zijn allemaal veel voorkomende gebeurtenissen die deze aandoening kunnen veroorzaken.

Mensen die lijden aan PTSS hebben over het algemeen uitgebreide therapie nodig, hetzij face to face of op een online therapie platform zoals Rey Health.

Symptoom
PTSS-patiënten kunnen vinden dat ze situaties en plaatsen die hen herinneren aan de traumatische gebeurtenis te vermijden. Ze kunnen worden geactiveerd door harde geluiden of felle lichten.

Het horen van andere mensen ruzie kan ook verontrustend zijn. Een veel voorkomend symptoom is het herbeleven van de gebeurtenis door middel van intense herinneringen of zelfs flashbacks.

De lijder kan hypervigant en gevoelig voor alles wat het doet denken aan de oorspronkelijke gebeurtenis.

Wat veroorzaakt PTSS
Ieder mens is ingebed in de vecht-of-vlucht reactie. Wanneer geconfronteerd met waargenomen gevaar, adrenaline en hormonen overstromen het lichaam.

Sommige mensen verdedigen zich door de dreiging aan te vallen, terwijl anderen zich terugtrekken. Dit is een krachtige evolutionaire reactie.

De gemiddelde persoon herstelt van deze reactie binnen 12-30 uur. Dan wordt alles weer normaal. De lichamen van mensen met PTSS zijn constant op hun hoede.

De hormonen stromen vaak waardoor de strijd-of-vlucht reactie, zelfs wanneer er geen echt gevaar.

Dit is wat vermijding of strijdlust veroorzaakt en het leven en de interactie met anderen moeilijk maakt.

PTSS beheren
Langdurige therapie kan het individu helpen om PTSS te beheren. Gedragstherapieën en cognitieve gedragstherapieën zijn effectief gebleken.

Deze werken door te proberen de gedachtepatronen van de patiënt te veranderen. Het gedrag wordt ook aangepast om het risico op de negatieve gevoelens die gepaard gaan met het veroorzaken van PTSS te verminderen.

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie beschouwt cognitieve gedragstherapie als de standaard van zorg voor veteranen met PTSS.

Medicatie
Hoewel PTSS patiënten het beste reageren op therapie, zijn er een aantal medicijnen die nuttig kunnen zijn. In sommige gevallen zijn kalmeringsmiddelen gevonden om te helpen bij het behandelen van PTSS-symptomen.

Deze omvatten serotonine selectieve heropnameremmers en serotonine-noradrenaline heropnameremmers.

Sertraline, paroxetine, venlafaxine, en fluoxetine hebben ook kleine verbeteringen in het gedrag van sommige patiënten getoond.

lichaamsbeweging
Sport, oefening, en andere fysieke activiteiten zijn ook gevonden om te helpen bij de behandeling van PTSS.

Actief zijn kan de persoon afleiden van negatieve gedachten, het zelfvertrouwen vergroten en hen een gevoel van controle geven.

Speeltherapie wordt op dezelfde manier gebruikt bij kinderen.

PTSS kan invloed hebben op veel verschillende soorten mensen van alle leeftijden. Het is een ernstige en slopende aandoening. Als u of iemand van wie u houdt lijdt aan PTSS, hulp is beschikbaar.