Moet Je Echt Ontgiften?


De wereld van welzijn is een controversiële – nu meer dan ooit als sociale media kan iedereen een zogenaamde expert en charlatans profiteren van onze nieuwsgierigheid rond gezondheid en fitness met aanbiedingen van snelle oplossingen en onconventionele methoden om “vernieuwen geest, lichaam en ziel”.

Zorgen voor onze gezondheid is belangrijk en we weten hoeveel beter we ons voelen wanneer we een evenwichtige levensstijl leven — het eten van gezond voedsel en regelmatig sporten.

Dus zal een detox of sap reinigen helpen? Is de hype rond colonics, ver-infrarood sauna ‘ s en intermitterend vasten geldig?

Om al onze vragen te beantwoorden, riep Ashleigh Cometti de hulp in van drie wellnessexperts: Ben Warren, een toonaangevende klinische voedingsdeskundige en oprichter van wetenschappelijk wellness bedrijf BePure; Buffy Ellen, een gekwalificeerde natuurgeneeskundige, voedingsdeskundige en medische herbalist en oprichter van Be Good cooking school; en Nellie Pigot, een toonaangevende holistische voedingsdeskundige en gekwalificeerde natuurgeneeskundige.

Detox 101

“Ontgifting is het natuurlijke proces van het lichaam van het verwijderen van toxines, verontreinigende stoffen en andere schadelijke stoffen uit de bloedbaan en weefsels,” zegt Buffy. “Onze belangrijkste ontgiftingsroute is via onze lever, maar we kunnen ook ontgiften via onze huid, speeksel en stoelgang.”De nieren, longen, bloed en lymfestelsel ook fungeren als eliminatie kanalen.

Het belangrijkste punt om hier op te merken, is ons lichaam natuurlijk ontgiften. Dus waarom al het gepraat over reiniging en detox diëten?

Terwijl ‘dieet cultuur’ vertelt ons ontgiften helpen fast-track gewichtsverlies of herstel van een periode van overindulgence, de deskundigen oneens. Ze zijn er allemaal van overtuigd dat de meest gezonde, duurzame manier om ontgiften te kaderen, is om het in te bouwen in je levensstijl in de vorm van een uitgebalanceerd dieet.

“Dit betekent dat we de gifstoffen die we toevoegen aan ons lichaam minimaliseren en ervoor zorgen dat we het de voedingsstoffen geven die het nodig heeft om de natuurlijke ontgifting elke dag te ondersteunen. Door dit te doen, hoe beter je je voelt en hoe meer energie je zult hebben, ” zegt Ben.

Levensstijl factoren zoals het eten van ongezond voedsel, te veel alcohol of cafeïne consumptie, gebrek aan slaap, stress en blootstelling aan vreemde chemicaliën, kan manifesteren als vermoeidheid, gewichtstoename, slechte huid en hormonale onevenwichtigheden.

“Historisch gezien is dit geen probleem geweest, maar in een moderne wereld zijn onze ontgiftingssystemen gemakkelijker overweldigd”, zegt Ben. Terwijl ons lichaam voortdurend in een staat van ontgifting is, adviseert hij, is er een eindige hoeveelheid die we kunnen doen om te ontgiften en bij beperkte snelheden.

Volgens Ben kan een verandering in dieet of detox “zo eenvoudig zijn als het geven van ons lichaam een pauze om zijn werk te doen — zoals vasten — of, het tegenovergestelde, waar we het voorzien van extra voedingsstoffen om metabolische routes zoals onze lever te stimuleren”.

VOORDAT U BEGINT

DOEN:

Zoek professionele hulp voor de eerste paar keer dat je een detox oefent
Plan je detox voor een tijd waarin je je lichaam kunt laten rusten om de gifstoffen die je elimineert het beste te verwerken
Gemak in uw detox voor een paar dagen van tevoren door het verminderen van uw inname van cafeïne, alcohol en verwerkt voedsel om ontwenningsverschijnselen te verminderen
Verminder uw blootstelling aan gifstoffen door over te schakelen op conventioneel voedsel naar biologisch
NIET DOEN:

Het is geen goed idee om te ontgiften als:

U heeft een meer stressvolle dan gebruikelijke week (bijvoorbeeld belangrijke werk deadlines)
Je verwacht slapeloze nachten.
U bent niet blij om inspannende lichaamsbeweging te vermijden gedurende de duur van de detox
U bent ondergewicht
U een verstoorde bloedsuikerspiegel heeft
U zwanger bent of borstvoeding geeft
NADEEL

Afhankelijk van hoe je een detox benadert, zullen de bijbehorende symptomen voor iedereen anders zijn. Zoals Nellie uitlegt, kunnen sommige mensen lichte tot matige hoofdpijn, vermoeidheid, hunkeren, misselijkheid of diarree ervaren. Om deze reden adviseert ze dat detoxes langer dan een paar dagen moeten worden begeleid door een gezondheidswerker.

THUIS DETOX TIPS

Planten prioriteren
Het eten van lichte maaltijden van voornamelijk groenten is een eenvoudige manier om niet alleen te ontgiften, maar ook om het lichaam te helpen alkaliseren. “De lever en galblaas houden van bittere greens voor een goede eliminatie-raket, minna, waterkers, andijvie en radicchio,” Nellie zegt.

Drink meer water
Het klinkt passé, maar een goede hydratatie is essentieel voor ontgifting. Maar hoeveel moeten we achterover slaan? Ben heeft een eenvoudige berekening om uit te vinden hoeveel liter water per dag te consumeren: 0,033 L x [lichaamsgewicht in kilogram]. Een persoon van 60 kg zou bijvoorbeeld 0,033 L x 60 = 1,98 L moeten consumeren om toxines te verwijderen, zegt hij.

Ditch cafeïne, alcohol en bewerkte voedingsmiddelen
Neem een pauze van voedingsmiddelen die druk uitoefenen op uw lever: vlees, cafeïne, zuivel, alcohol, suiker en sterk bewerkte voedingsmiddelen bevatten transvetten en andere kunstmatige stoffen die het lichaam niet kan herkennen.

Probeer intermitterend vasten*
Vasten (tijdslimiet eten) gaat niet consumeren van calorieën voor een periode van tijd om het lichaam ontgifting systeem in te halen-wat betekent dat het niet voortdurend in een staat van spijsvertering. Begin door 12 uur per dag te vasten, daarna door te gaan naar een 14-of 16-uur vasten wanneer klaar.

Zeg ja tegen supplementen**
Kruiden zoals artisjok, mariadistel, paardenbloem, venkel, pepermunt, calendula, groene thee, zoethout, kurkuma, gember, klis en aloë vera worden door natuurgenezers begunstigd om de darmfunctie te stimuleren zodat de eliminatie optimaal is.

Wat pillen slikken betreft, is een hoogwaardige multivitamine als BePure One een goede plek om te beginnen, zegt Ben. Sulforafaan is zijn go-to Voor het ondersteunen van de tweede fase van ontgifting in de lever, die kan worden gevonden in BePure EstroClear en BePure One.

DUUR

Met professionele begeleiding, raadt Ben aan te houden met een gezondheid reset voor zeven tot 14 dagen. (Dit omvat geen sapreinigingen. Zie hieronder .) “Deze hoeveelheid tijd bereidt ons het best voor om door de Herxheimer reactie heen te komen — de tijd die nodig is voor het afsterven van schadelijke bacteriën die kunnen leiden tot symptomen zoals hoofdpijn, gewrichts-en spierpijn. Na die eerste periode beginnen we ons verjongd en verfrist te voelen”, zegt hij.

Vriend of Rage: sap reinigt

Sapreinigingen zijn niet altijd de Heilige Graal van vitaliteit die ze lijken te zijn, maar wanneer ze gedurende korte tijd — op een dag — worden aangehouden, kan een sapvast het spijsverteringsstelsel en het immuunsysteem een broodnodige pauze geven.

“Juice cleanses zijn een geweldige manier om een goede bron van zeer beschikbare voeding aan het lichaam te leveren,” zegt Nellie. “Het verhoogt ook de enzymactiviteit, kan ontstekingen verlichten, verhoogt de energie en stelt u voor het maken van gezondere keuzes aan de gang.”

Onze experts komen overeen om onze reiniging te beperken tot maximaal één dag, omdat sappen de vezels missen die het lichaam nodig heeft om een gezond darmmicrobioom te ondersteunen.

Ben adviseert fruitsappen met weinig suiker zoals watermeloen, kiwi ‘ s en citroen naast groenten om te voorkomen dat te veel eenvoudige suikers worden geconsumeerd. En als je je de hele dag licht in je hoofd voelt, stelt Buffy voor om een lichte salade of rauwe groenten te gebruiken om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Vriend of Rage: Colonics

Een trage eliminatie systeem is een van de grootste signalen dat je lichaam kan worden in de behoefte van een detox. Ga naar de darm. Fecale materie gevangen in de dikke darm kan auto-vergiftiging veroorzaken, die van invloed kunnen zijn op de spijsvertering en het immuunsysteem gezondheid, Nellie zegt.

“Vaak wordt een oplossing van vitaminen, mineralen, probiotica en kruiden toegevoegd aan de dikke darm, die een hoge absorptiesnelheid kan hebben en zeer gunstig kan zijn,” legt Nellie uit. “Ik zou altijd het belang benadrukken van het zien van een erkende en gecertificeerde colonic practitioner en het hebben van een grondig overleg voorafgaand aan de behandeling.”

Ben zegt dat sommige van zijn grootste doorbraken met klanten na een reeks van colonics, maar meent dat ze niet voor iedereen te wijten aan de manier waarop ze kunnen verstoren de darm microbioom.