De jeugd keert Facebook de rug toe


Op sociale netwerken is een strijd uitgebroken voor jonge gebruikers. Hoewel Mark Zuckerberg is nog steeds de leider met Facebook, maar er zijn problemen om de aantrekkelijkheid van het aanbod hoog te houden.
Facebook: het meest populaire sociale netwerk…

… bij adolescenten en jongvolwassenen tussen 16 en 19 jaar

2020 was ongetwijfeld een goed jaar voor Facebook:

2,8 miljard actieve gebruikers per maand,

86 miljard US Dollar in de verkoop en

$ 29 Miljard Winst.

Het is echter de vraag of dit zo zal blijven. Immers, het grootste wereldwijde sociale netwerk verliest zichtbaar populariteit onder jongeren. Volgens een enquête voor de “Statist Global Consumer Survey” gebruikt 75 procent van de Duitse respondenten Facebook. Echter, dit cijfer krimpt tot 54 procent onder degenen geboren tussen 1995 en 2012. Maar niet alleen in Duitsland, het aandeel onder de leden van de igeneratie of Generatie Z, maar ook in andere landen, zoals de weergave op de grafiek laat zien.
Facebook verliest meer en meer gebruikers “niet alleen sinds “gisteren”

Aan het begin van 2020, Facebook was in staat om een toename van de gebruikers wereldwijd te melden tot 2,5 miljard mensen en dit werd gegarneerd met groeiende reclame-inkomsten. Maar een nadere blik van de “Faktenkontor” in April vorig jaar al bleek dat Facebook verliest meer en meer gebruikers ” vooral de tieners zijn weg te draaien.

In 2019/2020, bijvoorbeeld, zullen slechts zes van de tien online gebruikers van 16 jaar en ouder in Duitsland gebruik maken van het netwerk, dat ooit werd gelanceerd door Mark Zuckerberg. Zo is het marktaandeel van het sociale netwerk gedaald tot het laagste in tien jaar. Dit is het kernresultaat van de Social Media Atlas, die jaarlijks wordt verzameld door het in Hamburg gevestigde communicatiebureau Faktenkontor in samenwerking met het IMWF Instituut voor Management en Economisch Onderzoek en de panelaanbieder Toluna.
De afwezigheid van de tieners is waarschijnlijk zorgen veroorzaken

Facebook is waarschijnlijk vooral bezorgd over de afwezigheid van de tieners. In 2014 gebruikte 92 procent van de Duitsers met internettoegang tussen de 16 en 19 jaar nog steeds Facebook, dus het cijfer daalde voor de vijfde keer op rij tot April 2020 en stond op dat moment op 36 procent. Geen enkele andere leeftijdsgroep maakt minder vaak gebruik van het netwerk.

Maar niet alleen onder tieners de social media site verzwakt, maar ook in alle andere leeftijdsgroepen het gebruik afgenomen. Slechts van de 40 – tot-jarigen bleef het portaal gebruiken 64 procent. Een minderheid zijn echter gebruikers van alle leeftijden, voor wie de weergave in de Facebook chronicle stevig is geïntegreerd in de dagelijkse routine.

Onder jonge gebruikers, aan de andere kant, Instagram is het meest populaire sociale netwerk. Bovendien viel Facebook achter TikTok, zelfs onder tieners in 2019. In Duitsland speelde de Chinese trend app zelfs een kleine rol. Daarentegen gebruikte 17 procent van de 16 – tot 19-jarigen al dagelijks de muzikale opvolger. Ter vergelijking, in 2019, slechts 12 procent van de tieners gebruikt Facebook elke dag.
Maar toch, ” Facebook is succesvoller dan ooit

De dalende gebruikersaantallen zijn zonder twijfel slecht nieuws voor het sociale netwerk, maar tegelijkertijd is het bedrijf als geheel succesvoller dan ooit. De reden is dat WhatsApp en Instagram ook deel uitmaken van het bedrijf van Zuckerberg. Als geheel bereikt het bedrijf meer mensen dan ooit tevoren.

Er zijn ook regio ‘ s waar Facebook groeit. Begin 2020 kondigde Mark Zuckerberg aan dat er nu wereldwijd 2,5 miljard geregistreerde gebruikers zijn. Bovendien is dit cijfer niet de enige relevante valuta in deze business, maar integendeel. Zo, reclame-inkomsten op Facebook blijven stijgen en dus de totale omzet.
Ü30 netwerk: FB adressen gebruikers tussen 30 en 39

Het aandeel van de “twens” die gebruik maken van Facebook volgens hun eigen informatie. Is ook in een neerwaartse trend. Zo daalde het aandeel in 2020 met 5 procent naar 68 procent, terwijl het sociale netwerk onder gebruikers steeg in de jaren dertig, met drie procentpunten. Dit maakt de service met de witte ” F “in deze generatie de meest succesvolle, want hier drie van de vier internetgebruikers gebruiken Facebook” Dit is meer dan in elke andere leeftijdsgroep. Deze eerste plaats werd gehouden door de tieners in 2014.

In vergelijking met de jaren dertig zijn er nauwelijks bewegingen in de oudere leeftijdsgroepen. 65 procent van de gebruikers tussen 40 en 49 (+1), tussen 50 en 59 is 61 procent (+2) en vanaf 60 jaar is het 45 procent (-1).
Facebook: het sociale netwerk alleen maakt geen social media-strategie

Dit zet de zichtbare veroudering van de gebruikers van het netwerk sinds 2015 voort. Tot nu toe zijn pogingen om Facebook aantrekkelijk te maken voor jongere mensen mislukt. Echter, Facebook als bedrijf was onlangs in staat om te compenseren voor de zwakte door de aankoop van andere social media diensten die succesvol waren in deze doelgroep. In de afgelopen jaren, Instagram in het bijzonder heeft bewezen een levenslijn voor de tieners. Facebook Instagram redt het bedrijf niet van het verlies van zijn jeugd.

Hoewel Facebook Facebook Instagram kon blijven uitbreiden, gebruikte 46 procent van alle internetgebruikers van 16 jaar en ouder het kleine broertje van Facebook. Dat is zes procent meer dan in 2019. Bovendien neemt het gebruik in bijna alle gebruikersgroepen toe, op één na: Tieners. Na jaren van continue groei, Instagram ‘ s marktaandeel keldert met 11 procentpunten in één klap. “INSTA” wordt gebruikt door 80 procent van de 16 – tot 19-jarigen in Duitsland. Dit is geen slecht tarief op zich, maar ver van het cijfer van 91 procent in 2019. Dit betekent dat tieners achter 20 tot 29-jarigen, met 82 procent als de leeftijdsgroep met de grootste affiniteit voor Instagram vallen.
Conclusie: het is een konijn en egel spel

Facebook Instagram de huidige ontwikkeling van gebruikers is opvallend vergelijkbaar met die van Facebook in 2015. In beide gevallen neemt het marktaandeel van oudere gebruikers nog steeds toe, terwijl dat van tieners al crasht. Dit is de eerste voorbode van de algemene daling van de gebruikers en de progressieve vervreemding van de jeugd op Facebook. Facebook is gevangen in de jacht op de lucratieve en strategisch belangrijke jongste doelgroep als bedrijf, een eeuwig haas-en-egel spel met korte cycli. Er zal geen permanente oplossing zijn.

Rond elke zes jaar zal de strijd om de toppositie in het social media gebruik van de jongste onder volledig nieuwe concurrenten opnieuw worden uitgevochten. Zolang Facebook geen top apps voor tieners zelf ontwikkelt, zal het bedrijf keer op keer moeten kopen om voor te blijven en de verbinding op de lange termijn niet te verliezen.