De 20 meest waardevolle bedrijven ter wereld


De marktkapitalisatie van ‘ s werelds 100 grootste publieke bedrijven is gestegen met $ 1,04 biljoen (5 procent) in een jaar tot een totaal van $21 biljoen. Dit is een van de belangrijkste resultaten van de “Global Top 100” ranking gepubliceerd door het audit-en adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC). De ranking analyseert de 100 wereldleiders op basis van marktkapitalisatie. De analyse heeft betrekking op de periode van 31 maart 2018 tot en met 31 December 2018. Het rapport is gepubliceerd op 15 maart 2019 en vergelijkt de veranderingen in de afgelopen tien jaar, evenals regio ‘ s en industrieën.

Amerikaanse bedrijven dominant, China en India in opkomst
Als gevolg van moeilijke marktomstandigheden is de totale groei van ‘ s werelds 100 meest waardevolle bedrijven met 5 procent aanzienlijk terughoudender dan in 2018. Op dat moment was de stijging nog steeds 15 procent. Amerikaanse bedrijven blijven de ‘Global Top 100’ – ranking domineren: voor het vijfde jaar op rij komt meer dan de helft (54) van ‘ s werelds meest waardevolle bedrijven uit de VS. Hun aandeel in de marktkapitalisatie is 63 procent (2018: 61 procent).

Groot-China heeft gezien een 4 procent daling in de afgelopen 12 maanden, voornamelijk als gevolg van de handel onzekerheden en hun impact op de lokale markten. Niettemin, bedrijven gevestigd in de regio China op de tweede plaats onder de regio ‘ s.

Het land met de relatief beste prestaties in de ranking is India, hoewel slechts twee Indiase bedrijven in de “Global Top 100”. De sterke binnenlandse beursprestaties en de robuuste winst verhoogden de marktkapitalisatie met $ 63 miljard (37 procent). “We verwachten dat de trend zich zal voortzetten en dat bedrijven uit China, India en andere landen de komende jaren in waarde zullen blijven stijgen”, zegt Nadja Picard, PwC Europe Capital Markets Leader bij PwC Germany.

Slechts één Duits bedrijf in de top 100
Europa daarentegen noteerde in totaal een daling van 5 procent. “Geopolitieke uitdagingen en de onzekerheden die worden veroorzaakt door de Brexit hebben hier waarschijnlijk een grote rol gespeeld”, zegt PwC-expert Nadja Picard. Terwijl in 2018 vier Duitse bedrijven waren vertegenwoordigd in de ranking: SAP, Siemens, Volkswagen en Allianz, behoort in 2019 alleen SAP tot de top 100 meest waardevolle bedrijven, met een beurswaarde van 142 miljard dollar.