Coronavirus: een virus sluit hele industrieën


Voor het eerst werd een geval van de nieuwe ziekte genaamd “COVID-19” (“COVID-19″ voor coronavirusziekte 2019) bekend aan het einde van December 2019 in de megastad van Wuhan in de Chinese provincie Hubei. De ziekte werd veroorzaakt door het voorheen onbekende coronavirus SARS-CoV-2. Op 30 januari 2020 riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een internationale gezondheidsnoodsituatie uit om de verspreiding naar landen zonder efficiënte gezondheidsstelsels tegen te gaan. In China werden uitgebreide uitsluitingszones ingesteld.

 

Nieuwe cijfers uit China over ” eindelijk zijn er uitgebreide gegevens

De infectie is onschadelijk bij 80% van de infecties, maar in gevaar zijn vooral zeer oude mensen. Maar scepsis over de laatste betalingen uit China is nog steeds gepast.

De studie, gepubliceerd door het Chinese Center for Disease Control and Prevention over het nieuwe coronavirus, is de meest uitgebreide tot nu toe. De verkregen gegevens kunnen nuttig zijn om nauwkeuriger in te schatten hoe bedreigend het covid-19 virus eigenlijk is.

In totaal werden 72.314 patiëntendossiers opgenomen in de analyse:

44.672 bevestigde gevallen (61,8%)

16.184 verdachte gevallen (22,4%)

10.567 klinisch gediagnosticeerde gevallen (14,6%) alleen in de provincie Hubei

889 asymptomische gevallen (1,2%)

In meer dan 80% van de gevallen werd een mild verloop waargenomen, terwijl 13,8% van de geïnfecteerden ernstig ziek was en slechts 47% van de geïnfecteerden als kritiek werd geclassificeerd. De 80-plussers zijn geclassificeerd als echt bedreigd. Het sterftecijfer is hier 14,8%, waarbij vooral patiënten met chronische reeds bestaande aandoeningen worden getroffen. Aan de top zijn hart-en vaatziekten, gevolgd door diabetes, chronische ademhalingsziekten en hypertensie.

Voor mensen van 70 tot 79 jaar is het sterftecijfer 8%, en voor mensen van 60 tot 69 – 3,6%. Aan de andere kant, de jongere lijken veel minder risico. Het sterftecijfer stijgt tussen 10 en 50 jaar van 0,2% tot 0,4% met de leeftijd. Onder de 50-59-jarigen is het sterftecijfer 1,3%. Jonge kinderen tot 9 jaar worden nauwelijks ziek van het nieuwe virus en tot nu toe zijn er geen sterfgevallen in deze leeftijdsgroep bekend. Interessant is het feit dat het sterftecijfer onder mannen, met 2,8%, aanzienlijk hoger is dan onder vrouwen (1,7%).China staat stil: steden worden afgesloten, bedrijven staken hun activiteiten

De Chinese autoriteiten Nemen drastische maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Rond de metropool Wuhan, die het meest getroffen is door het virus, zijn tal van steden afgesloten. Er beweegt niets meer: geen bussen, geen treinen en ook de vlucht is gestopt. Wegblokkades werden door de politie op de verkeersaders aangelegd. Het beste voor omwonenden: verblijf in je eigen appartement en ga niet naar buiten. Iedereen die zijn appartement verlaat mag dit alleen doen met een gebitsbeschermer ” anders is er een boete.

Wuhan werd een “spookstad”. De straten zijn leeg en er is geen ziel te zien in de markten en winkelcentra. Ziekenhuizen, aan de andere kant, worstelen met een stormloop van patiënten op zoek naar hulp bij koorts en aandoeningen van de luchtwegen. De wanhopige vraag die rijst is, wat is een normale verkoudheid, de seizoensgriep en wat is de gevaarlijke longziekte COVID-19? De artsen en verpleegkundigen werken gemaskerd in witte beschermende pakken. Ze zijn overweldigd en zieke mensen worden naar huis gestuurd vanwege gebrek aan bedden.

Dit alles lijkt op een scenario uit een Hollywood ramp film. Maar voor de mensen van de provincie Wuhan en Hubei is dit een bittere realiteit. Ondertussen ervaren andere steden dit scenario.

De uitgebreide quarantainemaatregelen van de autoriteiten hebben op 25 januari 2020 al 56 miljoen mensen in 18 Chinese steden getroffen.
Wat is het volgende voor het coronavirus?

In China is het aantal infecties meer dan 70.000 en volgens de deskundigen wordt de piek van de coronavirus-epidemie niet verwacht tot eind April 2020 of pas dan wordt stabilisatie verwacht. Volgens een verklaring van Zhong Nanshan, het hoofd van de deskundigengroep van de Chinese regering, is dit echter een zeer ruwe schatting.

Volgens Nanshan, een piek van de uitbraak in China wordt verwacht tegen het einde van februari. Maar het bereiken van de piek betekent niet het keerpunt, zoals de gerenommeerde arts uitgelegd in een video van een video-conferentie met artsen uit de zuidelijke provincie Guandong. Zhong Nanshan erkende echter dat de radicale maatregelen in China om het nieuwe coronavirus Sars-CoV-2 in te Dammen, werkten. Als gevolg van de huidige golf van terugreizen van migrerende werknemers na de verlengde vakantie naar het Chinese Nieuwjaar als gevolg van het virus, “mogelijk geen grote toename” wordt verwacht. Er zijn zeer strenge maatregelen genomen om de retourstromen te beheersen, zoals Zhong Nanshan uitlegde in de gepubliceerde video.
Coronavirus verandert levens in China

De Chinese regering heeft haar radicale koers tegen de verspreiding van het coronavirus aangescherpt en zet megasteden in quarantaine. De drastische maatregelen zijn bedoeld om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Maar de manier waarop de autoriteiten de uitbraak hebben aangepakt en er nog steeds mee omgaan is controversieel. Hoewel er, ondanks het grote wantrouwen, brede overeenstemming bestaat over het feit dat de procedure beter is dan in de SARS-pandemie 2002/2003, die wekenlang in de doofpot was gestopt. Men vraagt zich af of, vooral op lokaal niveau, de volledige waarheid altijd wordt gepubliceerd” vooral met betrekking tot het risico van besmetting van persoon tot persoon.

De regering neemt nog drastischer maatregelen. Dus, appartementen van mensen die in Wuhan waren gesloten. Het is onduidelijk wat er zal gebeuren met de inwoners van ” waar deze controversiële maatregel zelf aanleiding geeft tot kritiek binnen China. De video hierboven is afkomstig van het Chinese netwerk Weibo.
Bedrijven sluiten vestigingen en fabrieken

De verspreiding van het coronavirus treft niet alleen de inwoners van steden in China, maar ook steeds meer bedrijven in andere landen. Vluchten naar China werden eind januari al geannuleerd door Lufthansa en British Airways, evenals andere luchtvaartmaatschappijen. Er zullen geen zakenreizen naar China of de getroffen regio ‘ s zijn. Volgens de eerste evaluaties zou het toerisme in Europa in het nadeel kunnen worden gebracht als de talrijke gasten uit het Verre Oosten langer afwezig zijn.

Fabrieken en bedrijven sluiten hun fabrieken en filialen. Zo sloot het Zweedse meubelbedrijf tijdelijk ongeveer 50% van zijn warenhuizen in China. De medewerkers werden gevraagd om tot nader order thuis te blijven, aldus een verklaring. De Ingka-groep heeft ongeveer 30 IKEA-meubelzaken in China en biedt werk aan bijna 14.000 mensen. Ook zullen 74 H&M-winkels en drie winkels van het H & M-dochtermerk Monki gesloten blijven vanwege het coronavirus. Zelfs reizen van werknemers naar China, binnen de fashion group worden gestopt, volgens een verklaring van een woordvoerster van de groep. Dit is in overeenstemming met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de lokale autoriteiten.