Biden benoemt Dr. Arati Prabhakar als wetenschappelijk en technologisch adviseur


President Joe Biden is van plan de Indiaas-Amerikaanse wetenschapper Dr.Arati Prabhakar voor te dragen als directeur van het Office of Science and Technology Policy (OSTP) en als assistent van de President for Science and Technology.

Eenmaal bevestigd, India geboren dochter van immigrant ouders zou geschiedenis te schrijven als de eerste vrouw, immigrant, of persoon van kleur aan het hoofd OSTP.

Prabhakar zal ook de hoofdadviseur voor Wetenschap en technologie van de President zijn, een medevoorzitter van de Raad van adviseurs voor Wetenschap en technologie van de President, en een lid van het kabinet van de President, kondigde het Witte Huis 21 juni aan.

“Dr. Prabhakar is een briljante en zeer gerespecteerde ingenieur en toegepaste fysicus en zal het Office of Science and Technology Policy leiden om wetenschap, technologie en innovatie te benutten om onze mogelijkheden uit te breiden, onze moeilijkste uitdagingen op te lossen en het onmogelijke mogelijk te maken”, zei Biden.

“Ik deel Dr.Prabhakar’ s overtuiging dat Amerika de krachtigste innovatiemachine heeft die de wereld ooit heeft gezien, ” zei hij.

Prabhakar ‘ s familie emigreerde van India naar de Verenigde Staten toen ze drie jaar oud was – eerst naar Chicago en vestigde zich toen ze 10 jaar oud was in Lubbock, Texas, waar ze haar diploma elektrotechniek haalde aan de Texas Tech University.

Ze was de eerste vrouw die een doctoraat behaalde in toegepaste natuurkunde aan het California Institute of Technology, waar ze ook een MS behaalde in elektrotechniek.

Prabhakar is al eerder unaniem bevestigd door de Senaat, om leiding te geven aan het National Institute of Standards and Technology (NIST), en was de eerste vrouw die die rol bekleedde, merkte het Witte Huis op.

Later diende ze als directeur van het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), de geboorteplaats van baanbrekende technologieën zoals stealth vliegtuigen en het Internet.

Indien bevestigd zou worden OSTP te leiden, zou Prabhakar de derde Aziatische Amerikaan, inheemse Hawaïaan of Pacifische Eilandbewoner worden die in het kabinet van President Biden zou dienen, samen met vicepresident Kamala Harris en de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Katherine Tai.

Prabhakar heeft twee verschillende federale R&D-agentschappen geleid en gewerkt met startups, grote bedrijven, universiteiten, overheidslaboratoria en non-profitorganisaties in een breed scala van sectoren om krachtige nieuwe oplossingen te creëren voor kritieke uitdagingen.

Ze is ingenieur en toegepaste natuurkundige met uitgebreide management-en leiderschapsreferenties.

Prabhakar was van 2012 tot 2017 directeur van DARPA tijdens het presidentschap van Obama. Bij DARPA hield ze toezicht op teams die een prototype maakten van een systeem voor het detecteren van nucleaire en radiologische materialen voordat een terrorist een bom kan bouwen, dat tools ontwikkelde om netwerken voor mensenhandel te vinden in het diepe en donkere web, en dat complexe militaire systemen in staat stelde om samen te werken, zelfs als ze oorspronkelijk niet ontworpen waren om dat te doen.

Ze richtte ook een nieuw kantoor op om nieuwe biotechnologieën te stimuleren. Onder haar leiding startte DARPA kick-de ontwikkeling van een snellereactie mRNA-vaccinplatform, waardoor de snelste veilige en effectieve vaccinontwikkeling in de wereldgeschiedenis mogelijk werd als reactie op Covid-19.

Prabhakar werd unaniem bevestigd door de Amerikaanse senaat om het National Institute of Standards and Technology (NIST) te leiden, en nam op 34-jarige leeftijd het roer over als de eerste vrouw die het agentschap leidde.

Bij NIST, die ze leidde van 1993 tot 1997, ze hielp nemen van de vroege zaadfase naar nationale schaal de Manufacturing Extension Partnership om het concurrentievermogen van kleine en middelgrote fabrikanten te stimuleren, en het Advanced Technology Program om de vroege fase van geavanceerde technologie ontwikkeling te stimuleren.

Ze versterkte ook NIST ‘ s langdurige missie in meetwetenschap en-technologie die de basis vormt voor commercie en hoogwaardige productie.

Tussen haar federale leidinggevende functies door bracht Prabhakar 15 jaar door in Silicon Valley, waar ze O&O hielp inzetten als bedrijfsleider en als durfkapitalist. Haar werk omvatte componenten voor consumentenelektronica en halfgeleiderprocestechnologie.

In 2019 richtte ze Actuate op, een non-profit organisatie die nieuwe actoren aan de tafel brengt om oplossingen te ontwikkelen voor de uitdagingen van klimaat, gezondheid, betrouwbare data en informatietechnologie, en toegang tot kansen voor iedereen.

Ze begon haar carrière in de wetgevende tak als Congressional Fellow bij het Office of Technology Assessment.

Ze is een fellow van het Institute of Electrical and Electronics Engineers en een lid van de National Academy of Engineering, en was een fellow aan het Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences aan Stanford University.

Indian American Impact, een toonaangevende gemeenschapsorganisatie, zei dat het “opgetogen” was over Prabhakar ’s historische nominatie, waaruit Biden’ s niet aflatende inzet voor een divers Kabinet en erkenning van de Aziatische Amerikaanse gemeenschap blijkt.

“We juichen de President toe voor zijn historische beslissing, die niet alleen de uitzonderlijk gekwalificeerde Dr Prabhakar opheft, maar alle Zuid-Aziaten en Aziatische Amerikanen die ernaar streven om nieuwe hoogten te bereiken en leiders te worden binnen de publieke dienst en de wetenschappelijke gemeenschap,” verklaarde uitvoerend directeur Neil Makhija.

“We twijfelen er niet aan dat Dr.Prabhakar, de eerste vrouw, Aziatisch-Amerikaanse en immigrant die dienst doet als directeur van de OSTP, genialiteit, vastberadenheid en divers leiderschap zal brengen in haar historische functie als lid van het kabinet van de President.”